Fester som Vasa nation ordnar under året
Avanmälningsregler
Vad är en sitz?
På nationen ordnas sitsar ett flertal gånger i året. En sits är en trerätters middag till vilken det vanligen hör en snaps, en öl/cider och punsch. För den som så önskar finns också ett alkoholfritt alternativ och priset är då lägre. Beroende på vad det är för sits kan också vin höra till. En vanlig sits är inte lika fin och har inte heller lika strikta regler som årsfesten och Porthanfesten, men det finns ändå vissa riktlinjer och etikettsregler som förväntas följas.
För information om årsfesten ta en titt här.
Klädsel
Klädseln på sitsen meddelas i samband med att information om festen kommer ut, men oftast är det helt upp till en själv hur man vill klä sig. Ibland är det också något speciellt tema man ska klä sig efter, t.ex. halloweensitz. På våra lite finare sitzar är det två olika klädkoder som gäller: snäppet snyggare och mörk kostym.
Snäppet snyggare – betyder lite finare kläder; “smart casual”
Kvinnor väljer ofta klänning eller kjol. Längd, modell och färg är eget val men ofta knälång.
Män bär ofta skjorta och kavaj av material och färger av eget val.
Mörk kostym – är sedvanligt under julfesten; “cocktail”
För kvinnor är det knälång eller längre klänning som gäller. Färgmässigt är det vanligt med mörkare färger (svart, blått, även rött). Män har kostym/kavaj i mörk färg med smakfull skjorta och slips/fluga.
Ta en titt i galleriet för inspiration.
Obs! Dessa är endast riktlinjer för att ge en bild över vad klädkoden gäller, vi har aldrig könad klädkod på VN!
Coccare
Före festerna brukar ofta en coccare (fördrink) serveras. Coccare är en möjlighet till allmänt mingel med de andra festdeltagarna och att hitta sin bordsplats. Det lönar sig att komma till sitsen i god tid innan den börjar så att man hinner betala in sig, leta upp sin plats och om man vill kan man också leta upp sin bordsherre, -dam eller -person. Till bords går man först när detta meddelas och man sätter sig först efter att alla hittat till sina platser och sångledaren sätter sig ner. När man anländer till sin plats hör det till god sed att hälsa på sitt bordssällskap.
Bordsherre och bordsdam
Traditionellt har damerna sin bordsherre på sin vänstra sida och herrarna har sin bordsdam till höger. Efter snapsvisor sjungits skålar damen först till vänster, sedan till höger och till sist rakt fram. Herren skålar först till höger, sedan till vänster och till sist rakt fram. Numera är sitzdeltagarna inte placerade enligt dam-herre-dam osv. Sångledarna eller sitzansvariga berättar åt vilket håll man skålar, men vi följer formeln vänster-höger-fram respektive höger-vänster-fram.
Sång
Sitsen börjar alltid med att man sjunger helan, före detta skall man inte börja äta sin förrätt. Vad gäller sångerna finns det alltid en sångledare på sitsen som bestämmer vad som sjungs och när, presenterar programpunkter och talare. Om en festdeltagare vill ta in en sång konsulteras alltid sångledaren först. Om sångledaren ger lov kan festdeltagaren ta in en sång när det passar. När sångledaren eller någon annan person slår med värjan i bordet avbryter man sin pågående diskussion och lägger ner besticken tills dess att sångledaren eller den som talar talat färdigt. Endast personer som blivit tilldelade VN:s färger (nationsband) har lov att hålla i värjan.
Pauser
VN:s sitzer har inte pauser, men onödigt springande under sitsen är störande och ohövligt gentemot ditt bordssällskap, därför skall man helst spara wc-besök till efter att efterrätten serverats. Vi har inte straff, så man går om man måste, men det hör till att man ursäktar sig och inte är borta längre än nödvändigt. Samma gäller rökpauser. Röka får man göra på efterfesten endast i rökrummet.
Efterfest
När sista sången sjungits och musiken sätts på är middagen slut och efterfesten kan börja. Då gäller det att snabbt nappa åt sig sina saker och eventuell dricka man har kvar och söka sig till andra delar av nationsvåningen. Det är också hjärtligt välkommet att hjälpa värdinnorna och programkommittén att städa undan i festsalen.
Övrig info
Om man har anmält sig men inte kan närvara på festen hör det till vanligt bondförnuft att meddela om detta i förväg. Läs våra avanmälningsregler. Kom även ihåg att anmäla specialdieter och allergier i samband med att du anmäler dig till festen.
Sitzer & fester som Vasa nation ordnar:
September:
Kräftskiva
Kräftskivan inleder ofta höstterminen. Kräftorna är kokta och äts av både erfarna och oerfarna kräftätande vasungar. Man får vegetariskt alternativ om man inte kan/vill äta kräftor om man anmäler detta på förhand. En chans för gulnäbbar att tjuvstarta sitt nationsliv före gulisintagningen. Klädkoden är ofta snäppet snyggare och gärna i rött.
Gulisintagning
En lördag i slutet av september springer gulnäbbarna omkring på stan och utför olika uppgifter på olika punkter.
Gulissitz
På denna sitz får gulizarna sällskap av erfarna vasungar som visar hur man egentligen sitzar på Vasa nation. En fest som man som gulis absolut inte vill missa. Denna brukar vara efter intagningen.
Oktober:
Halloweensitz
Halloweensitzen ordnas varje år i oktober, runt halloween. Här har alla sin stora chans att klä ut sig till mer eller mindre skrämmande filurer. Utklädnad är dock inget måste för att få komma på nationens läskigaste sitz, men gör definitivt saken roligare!
November:
Porthanfest
Finlands äldsta akademiska fest som firas än idag! En elegant samösterbottnisk årsfest tillsammans med våra systernationer EPO och PPO. Långklänning för damer och frack för herrar. Festen firas till minnet av den odelade Österbottniska nationen och Henrik Gabriel Porthan.
Abi-sitz
Abiturienterna besöker storstaden och nationen introducerar dem till vår sitzkultur. En ypperlig chans för vasungar att hälsa på yngre bekanta och visa upp Helsingfors som studiestad och Vasa nation. Abiturienterna är oftast ovana sitzare och därför behövs vasungar för inviga dem i sitztraditionerna.
December:
Julfest
Julfesten ordnas i början av december och är en av årets populäraste och största sitzer. Julfesten innehåller alla ingredienser för att locka fram en riktigt god julstämning. Julmaten avnjuts i bufféform och det sjungs givetvis en del julsånger. Besök av lucia och jultomten hör också till stamprogrammet, för att inte tala om styrelsens spex!
Februari:
Stipendiatmiddag
Samma vecka som årsfesten går av stapeln ordnas stippemiddagen på fredag kväll. Detta är en ypperlig chans för alla vasungar att lära känna människor från våra vännationer i Sverige, Norge, Danmark, Estland och Åbo.
Årsfest
I slutet av februari kring den 26 februari firas nationens årsfest (alltid en lördag). Årsfesten är årets bästa och mest eleganta fest med festklädsel, middag, stipendieutdelning och utdelning av förtjänsttecken samt salongsdanser. Damerna kommer klädda i långklänning och herrarna i frack eller mörk kostym. Årsfesten avslutas med sillfrukost som serveras följande dag. Läs mera här!
Mars-April:
Sitz
Oftast ordnas en eller två sitzar med varierande tema på vårterminen.
Vappsitz
Vappsitzen inleder vappfirandet för många vasungar. Vappsitzen ordnas oftast den 29 april och är en av de få sitzerna som officiellt ordnas tillsammans med systernationerna EPO och PPO.
Augusti:
Sommarfest
Sommarfesten är en kul tradition där vasungar får träffa varandra någonstans i Österbotten. De senaste åren har den ordnats i augusti månad. Detta är ofta en hel helg med olika sorts program och som kulminerar i en sitzliknande fest på lördag kväll.
Avanmälning från sitz:
Din anmälan är bindande. Har du inte möjlighet att delta på sitzen bör du meddela den sitzansvariga (se sitzens Facebookevent för att se vem). Meddela antingen till vn-program@helsinki.fi, sitzansvarigas Facebook eller telefonnummer. Kontaktuppgifter hittas också under Kontakt
Avanmälningsregler:
- Du kan avanmäla sig utan extra kostnad tills sista avanmälningsdagen (står alltid i evenemanget).
- Ifall du avanmäler dig efter att avanmälningsdatumet har passerat och ingen ersättare hittas, är du bunden till att betala sitzpriset.
- Ifall du inte avanmäler dig och inte dyker upp på sitzen, så är du bunden till att betala sitzpriset.