Vett och etikett – Sitz

På nationen ordnas sitsar ett flertal gånger i året. En sits är en trerätters middag till vilken det vanligen hör en snaps, en öl/cider och punsch. För den som så önskar finns också ett alkoholfritt alternativ och priset är då lägre. Beroende på vad det är för sits kan också vin höra till. En vanlig sits är inte lika fin och har inte heller lika strikta regler som årsfesten och Porthanfesten, men det finns ändå vissa riktlinjer och etikettsregler som förväntas följas.

De vanligaste sitserna och festerna hittar du här.

För information om årsfesten ta en titt här.

Klädsel

Klädseln på sitsen meddelas i samband med att information om festen kommer ut, men oftast är det helt upp till en själv hur man vill klä sig.  På nationen är det ofta två olika klädkoder som gäller snäppet snyggare och mörk kostym.

Snäppet snyggare – betyder lite finare kläder.
Kvinnor väljer ofta klänning  eller kjol.  Längd, modell och färg är eget val men ofta knälång.
Män bär ofta skjorta och kavaj av material och färger av eget val.

Mörk kostym – är sedvanligt under julfesten.  Det är finare kläder som gäller.

För kvinnor är det knälång eller längre klänning som gäller.  Färgmässigt är det vanligt med mörkare klänningar (svart, blått, även rött).  Män har kavaj (svart) med smakfull skjorta och slips/fluga.

Ta en titt i galleriet för inspiration.

Coccare

Före festerna brukar ofta en coccare serveras.  Coccare är en möjlighet till allmänt mingel med de andra festdeltagarna och hitta sin bordsplats. Det lönar sig att komma till sitsen i god tid innan den börjar så att man hinner betala in sig, leta upp sin plats och om man vill kan man också leta upp sin bordsherre eller –dam. Till bords går man först när detta meddelas och man sätter sig först efter att alla hittat till sina platser och sångledaren sätter sig ner. När man anländer till sin plats hör det till god sed att hälsa, först på sin bordsherre eller bordsdam, och sen på resten av bordssällskapet.

Bordsherre och bordsdam

Damerna har sin bordsherre på sin vänstra sida och herrarna har sin bordsdam till höger. När det är dags för bordsdamen att sätta sig drar bordsherren ut hennes stol och hjälper henne att sätta sig. Efter snapsvisor sjungits skålar damen först till vänster, sedan till höger och till sist rakt fram. Herren skålar först till höger, sedan till vänster och till sist rakt fram. På finare tillställningar är det ibland brukligt att man efterskålar i motsatt ordning.

Sång

Sitsen börjar alltid med att man sjunger helan, före detta skall man inte börja äta sin förrätt. Vad gäller sångerna finns det alltid en sångledare på sitsen som bestämmer vad som sjungs och när, presenterar programpunkter och talare. Om en festdeltagare vill ta in en sång konsulteras alltid sångledaren först. Om sångledaren ger lov kan festdeltagaren ta in en sång när det passar. När sångledaren eller någon annan person slår med värjan i bordet avbryter man sin pågående diskussion och lägger ner besticken tills dess att sångledaren eller den som talar talat färdigt.

Pauser

Onödigt springande under sitsen är störande, därför skall man helst spara wc-besök till efter att efterrätten serverats. Samma gäller rökpauser. Röka får man göra på efterfesten endast i rökrummet.

Efterfest

När sista sången sjungits och musiken sätts på är middagen slut och efterfesten kan börja. Då gäller det att snabbt nappa åt sig sina saker och eventuell dricka man har kvar och söka sig till andra delar av nationsvåningen. Det är också hjärtligt välkommet att hjälpa värdinnorna och programkommittén att städa undan i festsalen.

Övrig info

Om man inte kan närvara på festen hör det till vanligt bondförnuft att meddela om detta i förväg. Kom även ihåg att anmäla specialdieter och allergier i samband med att du anmäler dig till festen.

Avanmälningsregler