Återkommande fester

Återkommande fester

September:

Kräftskiva
– Kräftskivan inleder höstterminen. Många glada återseenden efter sommarlovet. Kräftorna är kokta och klara att ätas av både erfarna och oerfarna kräftätande vasungar. En chans för gulnäbbar att tjuvstarta sitt nationsliv före gulisintagningen.

Gulisintagning
– En lördag i slutet av september springer gulnäbbarna omkring på stan och utför olika uppgifter på olika punkter.

Gulissitz

På denna sitz får  gulizarna sällskap av erfarna vasungar som visar hur man egentligen sitzar på Vasa nation. En fest som man som gulis absolut inte vill missa. Denna brukar antingen vara efter intagningen eller vid eget tillfälle.

November:

Halloweensitz
– Halloweensitzen ordnas varje år. Här har alla sin stora chans att klä ut sig till mer eller mindre skrämmande filurer. Utklädnad är dock inget måste för att få komma på nationens läskigaste sitz.

Porthanfest
– Finlands äldsta akademiska fest som firas än idag! En elegant samösterbottnisk årsfest tillsammans med våra systernationer EPO och PPO. Långklänning för damer och frack för herrar. Festen firas till minnet av den odelade Österbottniska nationen och Henrik Gabriel Porthan.

Abi-sitz
– Abiturienterna besöker storstaden och nationen introducerar dem till sitzkultur. En ypperlig chans för vasungar att hälsa på yngre bekanta och locka dem till Helsingfors och Vasa nation. Abiturienterna är oftast ovana sitzare därför behövs många vasungar för inviga dem i sitztraditionerna.

December:

Julfest
– Julfesten ordnas i början av december och är en av årets populäraste och största sitz. Ofta tar platserna slut på bara några dagar. Julfesten innehåller alla ingredienser för att locka fram en riktigt god julstämning. Julmaten avnjuts i bufféform och det sjungs julsånger. Besök av lucia och jultomten hör också till stamprogrammet, för att inte tala om styrelsens spex!

Februari:

Stipendiatmiddag
– Samma vecka som årsfesten går av stapeln ordnas stippemiddag. Detta är en ypperlig chans för alla vasungar att lära känna människor från våra vännationer i Sverige, Danmark, Estland och Finland.

Årsfest
– I slutet av februari kring den 26 februari firar nationen årsfest. Årsfesten är årets bästa och mest eleganta fest med festklädsel, middag, stipendieutdelning, utnämningar och salongsdanser. Damerna kommer klädda i långklänning och herrarna i frack eller mörk kostym. Årsfesten avslutas med sillfrukost som serveras följande dag.

Mars-April:

Oftast brukar en till två sitzar ordnas under denna tid.

Augusti:

Sommarfest
– Sommarfestne är en fin tradition var vasungar får träffa varandra även i Österbotten.Sommarfesten brukar ordnas på olika ställen i Österbotten. De senaste åren har den ordnats i augusti månad. Detta är frågan om en hel helg som börjar fredag. Ofta har en sitz liknande tillställning ordnats lördag kväll.

Här ovanför presenterades nationens återkommande fester i korthet. Utöver dessa kan många andra fester ordnas.

Feedback

Hej! Kul att du hittat in till Vasa nations förnyade hemsida!

Allt är ännu ganska nytt och allting fungerar kanske inte precis som det ska.

Om du stöter på något som ser knasigt ut, länkar som leder fel eller något annat som inte fungerar vill vi gärna veta det, för att kunna åtgärda problemet!

Här kan du ge feedback:

    Beskriv problemet här (vilken sida, vad händer, vad gjorde du för att upptäcka?

    x