Jag hälsar er välkomna

Hej!

När jag skriver det här meddelandet är det rätt dystra nyheter som cirkulerar i våra tidningar. Svenska yle skriver att antalet arbetslösa i Finland i slutet av juli i år var 38 000 flera än samma tid för ett år sen. Samtidigt kommer nyheter om Kinas börskrasch och huruvida mycket det kommer att påverka vårt ekonomiska läge. Finlands BNP har mer eller mindre stagnerat sedan senaste börskrasch 2009, samtidigt som vår befolkning åldras i kritisk takt. Vi står inför stora strukturella förändringar i vårt land, och jag tror att de flesta inser att läget med ekonomin inte är den bästa, även om MIT professorn Bengt Holmström vill inflika att vi ännu inte har insett hur pass dåligt läget är.

Vackra inledande ord eller hur? Mitt namn är Samuel Prittinen och jag vill gärna se mig själv som en realist, men jag är utan tvivel Vasa nations ordförande i år. Jag studerar teknologi, så om ni har invändningar på min syn på Finlands ekonomi beror det på att min kunskap i området är minst sagt begränsad. (Som tur finns det hankeiter för det här?)

Borde vi studera färdigt snabbare för att snabba på ekonomin?

Antagligen. Men kom ihåg att att kompetens inte är samma sak som utförda kurser.

Hjälper det att skära ner i studerandes stöd för att uppnå det här?

Antagligen inte. Men kom också ihåg att studiestödet i sin nuvarande form är en förmån och inte en självklarhet.

Borde vi ge upp nationsverksamheten (föreningsliv) för att fokusera på studierna helt och hållet?

Nej. Det tycker jag absolut inte.

Jag vill verkligen att ni, nya och gamla nationsmedlemmar känner att nationslivet berikar er på alla plan som har med er egen och samhällets framgång att göra. Man kan tycka att vi bara festar (och visst, vi har en del roliga fester!), men det är genom att ordna evenemang tillsammans och sitta till bords som civiliserade mänskor, som fina idéer och viktiga vänskapsband, samt social kompetens föds. Man kan tycka att vi aktiva slösar bort tid som borde gå till studier, samtidigt som tiden spenderad i styrelsearbete, kommittéer, som ledare av kommitté osv. ger erfarenheter som man har verklig nytta av i arbetslivet. Nationslivet berikar studerande genom att ge programutbud som utvecklar studerande samt genom att man som aktiv hamnar att “påriktigt göra na”.

På tal om programutbud som berikar, Vasa nation har i år ett litet sidotema: arbetsliv och företagsamhet (,läser du detta och representerar ett företag hinner du ännu ta kontakt med mig). Som första programpunkt inom temat kan jag avslöja att vår hedersmedlem Kari Nars, ekonomie doktor, tidigare finanschef för finansministeriet med mera, kommer att ge jobbansökningstips i teatern torsdagen 8.10 kl. 19.  Kari är en självsäker person och har enligt vår diskussion aldrig behövt söka jobb, men har lärt sig mycket genom att ha tagit emot många bra och dåliga ansökningar genom åren. Tills ni själva är så duktiga att jobben hittar er kan ni ha stor nytta av Karis ansökningstips!

Ta på er utmanande uppgifter på sidan av studierna, det tar viss tid men tiden är inte bortkastad. Låt studielivet smaka trots dystrare ekonomiska tider, Finland behöver också i fortsättningen personer som har breda erfarenheter och stort kontaktnät.

Väälkumi till nation,
Samuel

Här är en bild på en kisu.

kitten-attack

Feedback

Hej! Kul att du hittat in till Vasa nations förnyade hemsida!

Allt är ännu ganska nytt och allting fungerar kanske inte precis som det ska.

Om du stöter på något som ser knasigt ut, länkar som leder fel eller något annat som inte fungerar vill vi gärna veta det, för att kunna åtgärda problemet!

Här kan du ge feedback:

    Beskriv problemet här (vilken sida, vad händer, vad gjorde du för att upptäcka?

    x