Fester

En viktig del av studielivet är sitzar. Våra sitsar sägs vara bland de roligaste, med den godaste maten!

Avanmälning från sitz:

Din anmälan är bindande. Har du inte möjlighet att delta på sitzen bör du meddela den sitzansvariga (se sitzens facebookevent för att se vem). Meddela antingen till vn-program@helsinki.fi, sitzansvarigas facebook eller telefonnummer. Kontaktuppgifter hittas också under Kontakt –> Funktionärer 2021.

Avanmälningsregler:

  • Anmälan är bindande. Detta innebär att om man anmält sig, så binder man sig till att betala fullt pris för evenemanget även om man deltar eller inte.
  • Sista betalningsdag för ett evenemang på Vasa nation är alltid sista anmälningsdagen. Om evenemanget blir fullsatt väldigt fort så gäller fortfarande samma regel. Sista anmälningsdag står i evenemangsbeskrivningen.
Programansvariga 2021:
Alexandra Pensar +35850 5334787

Fester som Vasa nation ordnar:

September:
15171079628_44c8a88223_kKräftskiva

– Kräftskivan inleder höstterminen. Många glada återseenden efter sommarlovet. Kräftorna är kokta och klara att ätas av både erfarna och oerfarna kräftätande vasungar. En chans för gulnäbbar att tjuvstarta sitt nationsliv före gulisintagningen.

Gulisintagning

– En lördag i slutet av september springer gulnäbbarna omkring på stan och utför olika uppgifter på olika punkter.

Gulissitz

På denna sitz får gulizarna sällskap av erfarna vasungar som visar hur man egentligen sitzar på Vasa nation. En fest som man som gulis absolut inte vill missa. Denna brukar antingen vara efter intagningen eller vid eget tillfälle.

Oktober/November:
15745009016_8016c1ba4e_zHalloweensitz

– Halloweensitzen ordnas varje år. Här har alla sin stora chans att klä ut sig till mer eller mindre skrämmande filurer. Utklädnad är dock inget måste för att få komma på nationens läskigaste sitz.

November:
Porthanfest

– Finlands äldsta akademiska fest som firas än idag! En elegant samösterbottnisk årsfest tillsammans med våra systernationer EPO och PPO. Långklänning för damer och frack för herrar. Festen firas till minnet av den odelade Österbottniska nationen och Henrik Gabriel Porthan.

Abi-sitz

– Abiturienterna besöker storstaden och nationen introducerar dem till sitzkultur. En ypperlig chans för vasungar att hälsa på yngre bekanta och locka dem till Helsingfors och Vasa nation. Abiturienterna är oftast ovana sitzare därför behövs många vasungar för inviga dem i sitztraditionerna.

December:
16061546337_ec862cd4f6_zJulfest

– Julfesten ordnas i början av december och är en av årets populäraste och största sitz. Ofta tar platserna slut på bara några dagar. Julfesten innehåller alla ingredienser för att locka fram en riktigt god julstämning. Julmaten avnjuts i bufféform och det sjungs givetvis en del julsånger. Besök av lucia och jultomten hör också till stamprogrammet, för att inte tala om styrelsens spex!

Februari:
Stipendiatmiddag

– Samma vecka som årsfesten går av stapeln ordnas stippemiddagen på fredag kväll. Detta är en ypperlig chans för alla vasungar att lära känna människor från våra vännationer i Sverige, Danmark, Estland och Finland.

19081224108_71413dc404_kÅrsfest

– I slutet av februari kring den 26 februari firar nationen årsfest (alltid en lördag). Årsfesten är årets bästa och mest eleganta fest med festklädsel, middag, stipendieutdelning, utnämningar och salongsdanser. Damerna kommer klädda i långklänning och herrarna i frack eller mörk kostym. Årsfesten avslutas med sillfrukost som serveras följande dag.

Mars-April:
Sitz

Oftast brukar en till två sitzar ordnas under denna tid med varierande tema.

Vappsitz

Vappsitzen inleder vappfirandet för många vasungar.  Vappsitzen ordnas oftast den 29 april och är den enda sitzen som officiellt ordnas tillsammans med vännationerna EPO och PPO.

Augusti:
15352225272_0c6ef4f31c_zSommarfest

– Sommarfesten är en kul tradition var vasungar får träffa varandra även i Österbotten. Sommarfesten brukar ordnas på olika ställen i Österbotten. De senaste åren har den ordnats i augusti månad. Detta är frågan om en hel helg som börjar fredag. under helgen ordnas en hel del program och kulminerar i en sitzliknande fest på lördag kväll.